Η χρονιά που γνωρίσαμε από κοντά τη νέα γενιά VR

Το 2016 έκλεισε και κατά γενική ομολογία μπορεί να θεωρηθεί κομβική χρονιά για την Εικονική Πραγματικότητα (VR), αφού μέσα στο έτος είχαμε σημαντικές κυκλοφορίες συστημάτων από κορυφαίες εταιρείες.

Ξεφεύγοντας πλέον από το στάδιο των ανακοινώσεων, στα ράφια των καταστημάτων βρίσκονται πλέον αρκετές προτάσεις, με τη καθεμία να κρύβει τους δικούς της άσους. Για πολλούς, η εικονική πραγματικότητα αποτελεί την "επόμενη μεγάλη πλατφόρμα" όχι μόνο για το gaming, αλλά και για τη δημιουργία εντυπωσιακών εφαρμογών, με χρήσεις που ακόμα δεν τις έχουμε καν φανταστεί. 

Έτσι, λοιπό, συγκεντρώνουμε σε ένα μίνι αφιέρωμα τα καλύτερα VR συστήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, αναφέροντας επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε πρότασης.

Samsung Gear VR

Ξεκινάμε με το Samsung New Gear VR, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Samsung με την Oculus, στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Ήδη το Gear VR μετράει το δεύτερο χρόνο παρουσίας του, με τη Samsung να το εντάσσει στην οικογένεια περιφερειακών που ακολουθεί κάθε νέα παρουσίαση μοντέλου της σειράς Galaxy S και Galaxy Note.

Η τελευταία γενιά του Gear VR ανήκει στα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας που συνδέονται με smartphones προκειμένου να είναι πραγματικά φορητά και να μην περιορίζονται από διάφορα καλώδια. Βεβαίως, η ποιότητα των γραφικών που μπορεί να απεικονίσει η συσκευή περιορίζεται από τις τεχνικές δυνατότητες ενός smartphone ακόμα και αν αυτό ανήκει στην κορυφαία κατηγορία. Το Gear VR ξεχωρίζει για το σκούρο χρώμα που διαθέτει, αλλά και την πιο εύκολη σύνδεση που προσφέρει με συγκεκριμένα smartphones της εταιρείας, όπως τα Galaxy S7/S7 edge, Galaxy Note 5 και Galaxy S6/S6 edge/S6 edge+. Με εργονομικό σχεδιασμό που κάνει πολύ άνετη τη χρήση του ακόμα και μετά από ώρα, το Gear VR δίνει πρόσβαση μέσω του Oculus Home σε περιεχόμενο όπως, βίντεο και φωτογραφίες 360 μοιρών, καθώς και στο Oculus Store. Εκεί μπορείτε να βρείτε μια σειρά από παιχνίδια και εφαρμογές όπως το Minecraft, το Netflix, το EVE Gunjack, το Smash Hit και πολλά άλλα.

Oculus Rift

Η Oculus είναι η εταιρεία που αναβίωσε όλη τη συζήτηση περί εικονικής πραγματικότητας, παρουσιάζοντας το 2012 το πειραματικό τότε μοντέλο Oculus Rift, που έφερε την επανάσταση στην κατηγορία. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Facebook, το οποίο προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας πριν λίγο καιρό με το ποσό των 2 δις δολαρίων. Τέσσερα χρόνια μετά, η εμπορική κυκλοφορία του Rift γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, φέρνοντας έναν ανανεωμένο σχεδιασμό και δυνατότητες που το κατατάσσουν στα κορυφαία VR συστήματα της αγοράς.

Από τη στιγμή που θα συνδεθεί με έναν ικανό υπολογιστή, το Rift σας μεταφέρει στην επόμενη γενιά παιχνιδιών όπως πολλοί πιστεύουν, με ένα από αυτά, το εντυπωσιακό Lucky’s Tale να περιλαμβάνεται δωρεάν στη συσκευασία. Η διαθέσιμη συλλογή προγραμμάτων και παιχνιδιών που είναι συμβατά με το Rift αυξάνεται καθημερινά, με μερικές προτάσεις να ξεχωρίζουν, όπως το EVE Valkyrie που σας βάζει στο κέντρο μιας διαστημικής μάχης, το Dirt Rally VR που σας δίνει το ρόλο οδηγού ράλι, αλλά και το Organ VR Anatomy, που αναλαμβάνει να σας μάθει ανατομία με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Για το 2017 η Oculus έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία των χειριστηρίων Touch που θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ρεαλισμό σε κάθε VR εμπειρία, ενώ υπόσχεται ότι το Rift θα είναι συμβατό ακόμα και με υπολογιστές που ανήκουν στη μεσαία κατηγορία επιδόσεων.

HTC Vive

Την HTC τη γνωρίζουμε από τα εντυπωσιακά smartphones που κατασκευάζει, με την Ταϊβανέζικη εταιρεία να συνεργάζεται με τη Valve για να παρουσιάσει το HTC Vive, ίσως το πιο ολοκληρωμένο σύστημα εικονικής πραγματικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά (κυκλοφορεί σύντομα).

Εκτός από τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, στη συσκευασία θα βρούμε δύο ειδικά χειριστήρια που επιτρέπουν μια σειρά από διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με το παιχνίδι ή την εφαρμογή που δοκιμάζουμε. Για παράδειγμα, στην εφαρμογή ζωγραφικής τα χειριστήρια του Vive μας επιτρέπουν να ζωγραφίσουμε στον τρισδιάστατο χώρο, ενώ παίρνουν τη μορφή όπλου, ασπίδας, ακόμα και τόξου σε πολλά από τα παιχνίδια.

Και μιας και αναφέραμε τα παιχνίδια, το όνομα της Valve είναι εγγύηση για τη μεγάλη υποστήριξη μέσα από την πλατφόρμα Steam VR, που κάνει αποκλειστικά την εμφάνισή της στο Vive. Επιπλέον, η δημιουργία του Vive από τις HTC και Valve, είναι από τις ελάχιστες μέχρι στιγμής εμπορικές VR πρότασεις που μπορεί να εντοπίσει την ακριβή θέση του χρήστη στο χώρο, ενισχύοντας σημαντικά την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Όπως και στο Rift, έτσι και εδώ, το Vive είναι απαιτητικό σε επιδόσεις και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται έναν ικανό υπολογιστή επιδόσεων δίπλα του.

PlayStation VR

Μία από τις εκπλήξεις της φετινής χρονιάς, είναι χωρίς αμφιβολία το PlayStation VR, ή αλλιώς το αποκλειστικό VR σύστημα που δημιούργησε η Sony για το PlayStation 4, κάνοντας διαθέσιμη την εμπειρία σε ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα gaming.

Σε συνδυασμό με τη PlayStation Camera και τη χρήση των χειριστηρίων Move -σε μερικά από τα παιχνίδια-, το PlayStation VR ξεχωρίζει αμέσως εξαιτίας του φουτουριστικού σχεδιασμού που διαθέτει. 

Η όλη διαδικασία σύνδεσής του με το PlayStation 4 ή το PlayStation 4 Pro γίνεται αρκετά εύκολα, βάζοντας σας αμέσως «μέσα στο παιχνίδι» χωρίς καμία υπερβολή. Και στην περίπτωση αυτή, οι διαθέσιμες επιλογές παιχνιδιών ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, με περισσότερα από 50 παιχνίδια να είναι προγραμματισμένα να υποστηρίζουν το VR σύστημα της Sony μέχρι το τέλους του 2016. 

Μερικά μόνο από τα παιχνίδια VR για το PlayStation 4 που ξεχωρίζουν είναι τα Batman: Arkham VR, EVE Valkyrie, Here They Lie, VR Worlds, Rise of The Tomb Raider, Until Dawn: Rush of Blood, αλλά και το Star Wars Battlefront Rogue One: X-Wing VR Mission, που σας βάζει στη θέση ενός πιλότου X-Wing.

Google Daydream View

Το DayDream View είναι η πλήρης πρόταση της Google για την εικονική πραγματικότητα, η οποία αποτελείται από την πλατφόρμα, τα συμβατά Android smartphones και VR γυαλιά. Σε ότι αφορά στα smartphones, οι προτάσεις της εταιρείας, Pixel και Pixel XL είναι από τις πρώτες που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά προκειμένου να θεωρούνται πλήρως συμβατές με τις προδιαγραφές της Google, ενώ πολλά περισσότερα μοντέλα αναμένονται μέσα στο 2017.

Η ίδια η Google κατασκεύασε μάλιστα το δικό της VR κράνος, που ξεχωρίζει για το σχεδιασμό του και το ελάχιστο βάρος, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τη σύνδεση και αποσύνδεση ενός smartphone ανεξαρτήτου του κατασκευαστή. 

Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα ειδικό χειριστήριο που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με τους εικονικούς κόσμους τους οποίους θα επισκεφθείτε με το Daydream. Άλλωστε, μία από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές της VR πλατφόρμας της Google είναι το Street View, της γνωστής δηλαδή υπηρεσίας που σας επιτρέπει να πλοηγηθείτε στους δρόμους σχεδόν ολόκληρου του κόσμου. 

Ακόμα με εφαρμογές όπως το YouTube, Netflix, Hulu και άλλες, μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας σειρές και ταινίες λες και βρίσκεστε μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα.

Windows 10 και VR

Μεγάλα σχέδια για την εικονική πραγματικότητα έχει και η Microsoft, ενσωματώνοντας υποστήριξη για μια νέα γενιά VR συστημάτων και της πλατφόρμας Holographic στην επερχόμενη αναβάθμιση των Windows 10, τον προσεχή Μάρτιο, με την ονομασία Creators Update.

Αν και η εταιρεία δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές πολλές πληροφορίες, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αρκετοί παραδοσιακοί κατασκευαστές υπολογιστών όπως η ASUS, η HP, η Dell, η Lenovo και η Acer, θα συνεργαστούν με τη Microsoft για την κυκλοφορία συμβατών VR συστημάτων. Οι τιμές τους θα ξεκινάνε από τα $299 ενώ θα ενσωματώνουν δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του χρήστη στο χώρο, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου εξωτερικού περιφερειακού.

Σύμφωνα και με το πρόσφατο video που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία, γίνεται σαφές ότι στα σχέδια της Microsoft δεν περιλαμβάνεται μόνο η εικονική πραγματικότητα, αλλά η επαυξημένη πραγματικότητα, καθώς και η “mixed reality”, με έμφαση στην παραγωγική διαδικασία που αφορά εφαρμογές γραφείου.

Παρατηρώντας τα σχέδια των εταιρειών και με βάση τα παραπάνω προϊόντα, είναι σαφές ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, με την εικονική πραγματικότητα να έχει έρθει για να μείνει, αφήνοντας πίσω της τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. 

Who we are

Founded in 2005, Skroutz S.A. is the digital brand behind scrooge.co.uk, offering a wide range of user-oriented solutions across a variety of innovative platforms.

The company is committed to modern software development actively creating top notch E-commerce solutions and high performance web pages. Skroutz is our popular product & price comparison engine, capitalizing on our long term expertise and know-how in the E-commerce industry. Developed from ground up by us, it uses cutting edge technology to make product comparison dead simple.

Author

Ο Κώστας Σκιαδάς (aka Hal9000) είναι ο δημιουργός και administrator του insomnia.gr. Απλά, εραστής των gadgets.