Το φαρμακείο των διακοπών για γονείς

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που έχει συνδυαστεί στο μυαλό όλων με θάλασσα, βουτιές, παραλία και γενικότερη χαλάρωση. Από τη στιγμή όμως που στην οικογένεια υπάρχει μικρό παιδί ή βρέφος, καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε μαζί μας πάντα ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, με κάποια βασικά φάρμακα και καλλυντικά.

Βιβλιάριο υγείας

Ένα από τα πολύ σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να παραλείπεται από τις αποσκευές μας είναι το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Παρέχει πληροφορίες για την υγεία, καθώς και την εμβολιαστική κάλυψή του. Οι γονείς πρέπει να το έχουν μαζί τους στις διακοπές και να το προσκομίζουν σε κάθε ιατρική εξέταση, ειδικά από τη στιγμή που ο γιατρός που θα εξετάσει το παιδί ενδεχομένως να μην είναι ο θεράπων που το παρακολουθεί συνήθως.

Αντισηπτικό χεριών

Τα παιδιά έχουν την τάση να “εξερευνούν” τον άγνωστο χώρο γύρω τους. Επειδή σίγουρα θα έρθουν σε επαφή με χώματα ή βρώμικα αντικείμενα - και μετά σίγουρα θα βάλουν τα χέρια στο στόμα - καλό είναι να υπάρχει διαθέσιμο ένα αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών. Αυτό χρησιμοποιείται άμεσα και απομακρύνει τα περισσότερα επικίνδυνα μικρόβια από τα χέρια.

Θερμόμετρο

Το καλοκαίρι οι ιογενείς λοιμώξεις μειώνονται σε συχνότητα, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς, οπότε χρήσιμο είναι να έχουμε στις αποσκευές μας ένα θερμόμετρο. Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε πυρετό άνω των 38˚C, απαραίτητο είναι ένα αντιπυρετικό σιρόπι. Υπενθυμίζουμε ότι εφόσον ανοίξουμε το σιρόπι, πρέπει μετά να το φυλάξουμε σε ψυγείο.

Αντιηλιακό

Όπως είπαμε και πιο πριν, τα παιδιά παίζουν συνέχεια στην παραλία και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Άρα, άκρως απαραίτητο είναι το γνωστό σε όλους μας παιδικό αντιηλιακό. Καλό θα είναι το αντιηλιακό του παιδιού να είναι της τάξης των 25 βαθμών (για τα βρέφη) ή των 50 βαθμών προστασίας (για τα παιδιά άνω του έτους), να παρέχει προστασία έναντι των UVA και UVB ακτινών, να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 1 - 1,5 ώρα.

Αν η αντηλιακή προστασία δεν αποδώσει και έχουμε κάποιο ήπιο ηλιακό έγκαυμα, προτείνεται η χρήση επουλωτικής κρέμας after sun, που δρα και ανακουφιστικά.

Κουνουπιέρα και εντομοαπωθητικό

Πιθανόν το μεγαλύτερο πρόβλημα των διακοπών είναι τα διάφορα έντομα με τα τσιμπήματά τους, ιδίως τα κουνούπια. Εδώ η αντιμετώπιση έχει 2 στάδια: την πρόληψη και τη θεραπεία. 

Όσον αφορά την πρόληψη, εξαιρετικά απαραίτητη είναι η χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο του παιδιού. Επίσης, σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι η χρήση εντομοαπωθητικού ή mousse. Στα παιδιά κάτω του έτους εφαρμόζεται πάνω στα ρούχα, ενώ στα παιδιά άνω του έτους εφαρμόζεται στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά εντομοαπωθητικά μαντηλάκια, τα οποία τοποθετούνται είτε πλησίον του παιδιού (σε βρέφη) ή αλείφετε το παιδί με αυτά ( >1 έτους).

Όσον αφορά τη θεραπεία, το πρώτο στάδιο είναι η χρήση ειδικού gel για μετά το τσίμπημα. Εάν αυτό δεν αποδώσει και ο κνησμός - φαγούρα είναι έντονος, επιβάλλεται η χρήση αλοιφής με αντιισταμινική δράση. Σε περίπτωση κατά την οποία έχουμε την υποψία ότι το σημείο του τσιμπήματος έχει αρχίσει να μολύνεται, τότε χρειάζεται η χορήγηση μιας αλοιφής με αντιβιοτική δράση ή αλοιφής που συνδυάζει αντιβιοτικό με κορτιζόνη. Καλό θα είναι πριν τη χρήση οποιασδήποτε από αυτές τις δύο αλοιφές, το παιδί να εξετασθεί από Παιδίατρο.  

Αντισηπτικά τραύματος

Μέχρι τώρα έχουμε “καλύψει” την επίδραση των εξωτερικών κινδύνων στο παιδί. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που το παιδί πέσει, χτυπήσει και δημιουργηθεί τραύμα; Καταρχάς ψυχραιμία! Το πέσιμο και οι πληγές είναι στην ημερήσια διάταξη των διακοπών. 

Αρχικά, ξεπλένουμε το τραύμα με άφθονο φυσιολογικό όρο και απολυμαίνουμε με οινόπνευμα. Αν το τραύμα μας δίνει την αίσθηση ότι δεν καθαρίζει τελείως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οξυζενέ ή ιωδιούχο διάλυμα, οπότε καλό είναι νά έχουμε πρόχειρα γάζες και βαμβάκι

Πώς όμως θα καλύψουμε την πληγή; Αν αυτή είναι μικρή, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο αυτοκόλλητο επίθεμα - τραυμαπλάστ (κυκλοφορούν και σε χαρούμενα χρώματα και σχέδια για τους μικρούς μας φίλους). Αν είναι μεγαλύτερη, ίσως χρειαστούμε έναν επίδεσμο. Σε αυτήν την περίπτωση, συνετό θα ήταν να εκτιμήσει την πληγή κάποιος γιατρός, μήπως χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

Tips:

  • Για τα παιδιά που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας παραπάνω δόσεις φαρμάκων από τις ημέρες των διακοπών! Όλο και κάποιο κουτί θα χαθεί, όλο και κάποιο κουτί θα έχει λιγότερα χάπια από ότι νομίζαμε...
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση που οι γονείς έχουν αμφιβολία για το κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό ή ανησυχούν για την εξέλιξη του, συνιστάται ενθέρμως να συμβουλευτούν γιατρό πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω συμβουλές μας.

Τα παραπάνω εγγυώνται πως το φορητό μας φαρμακείο είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσουμε την πλειοψηφία των απρόοπτων καταστάσεων στις διακοπές μας με τα παιδιά. Φυσικά, αναλόγως και με το κάθε παιδί και τις τυχόν συγκεκριμένες ανάγκες, ίσως απαιτούνται προσθήκες και προσαρμογές στα είδη που περιλαμβάνει το φαρμακείο μας, ενώ δεν ξεχνάμε ότι η συμβουλή του γιατρού μας είναι πάντα η καλύτερη λύση για ό,τι κι αν προκύψει. 

Καλές διακοπές!

Who we are

Founded in 2005, Skroutz S.A. is the digital brand behind scrooge.co.uk, offering a wide range of user-oriented solutions across a variety of innovative platforms.

The company is committed to modern software development actively creating top notch E-commerce solutions and high performance web pages. Skroutz is our popular product & price comparison engine, capitalizing on our long term expertise and know-how in the E-commerce industry. Developed from ground up by us, it uses cutting edge technology to make product comparison dead simple.

Author

Ιδιώτης Παιδίατρος και επιστημονικός συνεργάτης της Βιοϊατρικής. Χαρά του να λύνει τα καθημερινά παιδιατρικά προβλήματα και ερωτήσεις γονέων μέσω της σελίδας του ιδιωτικού του ιατρείου στο Facebook.