Απόκοπος του Μπεργαδή, Χρηστική Ερμηνευτική Έκδοση
Λογοτεχνικά Βιβλία στα Ελληνικά

Απόκοπος του Μπεργαδή, Χρηστική Ερμηνευτική ΈκδοσηΚωδικός: 19150136

Το βιβλίο παρουσιάζει το σύνoλο των ερμηνευτικών σχολίων για τον "Απόκοπο", με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Δίνεται μια αναλυτική εικόνα της έρευνας, από τα μέσα του 20ού αιώνα κ.ε., για το πρώτο...

Δες όλη την περιγραφή

Το βιβλίο παρουσιάζει το σύνoλο των ερμηνευτικών σχολίων για τον "Απόκοπο", με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Δίνεται μια αναλυτική εικόνα της έρευνας, από τα μέσα του 20ού αιώνα κ.ε., για το πρώτο γνωστό, μέχρι σήμερα, λαϊκό λογοτεχνικό έντυπο/ανάγνωσμα που παρήχθηκε και διακινήθηκε μέσα από το εκδοτικό-εμπορικό κύκλωμα των βενετικών τυπογραφείων, στην...

Δες όλη την περιγραφή
  • Συγγραφέας: Σωτηρία Μάττα
  • Εκδότης: University Studio Press
  • Μορφή: Μαλακό Εξώφυλλο
  • Έτος έκδοσης: 2019
  • Αριθμός σελίδων: 188
  • Κωδικός ISBN-13: 9789601224398
  • Διαστάσεις: 24×17
12,75
ΠαράδοσηΤετ, 02 Οκτ - Παρ, 04 Οκτ
+14,00 €μεταφορικά - αποστέλλεται από Ελλάδα

Επιλεγμένο κατάστημα

Απόθεμα 2 τεμάχια

Αναφορά προϊόντος

από 11,90 €

Περιγραφή

Το βιβλίο παρουσιάζει το σύνoλο των ερμηνευτικών σχολίων για τον "Απόκοπο", με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Δίνεται μια αναλυτική εικόνα της έρευνας, από τα μέσα του 20ού αιώνα κ.ε., για το πρώτο γνωστό, μέχρι σήμερα, λαϊκό λογοτεχνικό έντυπο/ανάγνωσμα που παρήχθηκε και διακινήθηκε μέσα από το εκδοτικό-εμπορικό κύκλωμα των βενετικών τυπογραφείων, στην αρχή του 16ου αιώνα (1509).

Η εισαγωγή εστιάζει κυρίως στο συγγραφέα και στη χρονολόγηση του έργου, καθώς ο ποιητής είναι γενικά άγνωστος, στις έντυπες γνωστές ή άγνωστες εκδόσεις και τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα, και προσπαθεί να αποτιμήσει τη διεθνή ερευνητική προσπάθεια για τη μελέτη του "Απόκοπου". Το κύριο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει ανά ενότητες/επεισόδια τα εισαγωγικά σχόλια, τις πηγές-απηχήσεις και την κατά ομάδα στίχων ερμηνευτική των ερευνητών. Στο Παράρτημα Ι παρουσιάζεται η παράδοση του κειμένου (χειρόγραφα και λαϊκές εκδόσεις), ενώ στο Παράρτημα ΙΙ το σύνολο της βιβλιογραφίας.

Η μελέτη της πρώιμης δημώδους νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως της κρητικής αναγεννησιακής, που συνοδεύεται από τη δημιουργική αξιοποίηση σύγχρονων θεωριών (αφηγηματολογίας, ερμηνείας, πρόσληψης) έχει σημειώσει θεαματική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, με αυτοτελείς εκδόσεις και μονογραφίες, οι οποίες εστιάζονται σε διαφορετικές πτυχές των έργων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά στην παρούσα έκδοση του κρητικού "Απόκοπου", παρουσιάζει η οργάνωση, από μέρους της συγγραφέως, των ερμηνευτικών σχολίων κατά στίχο ή ομάδα στίχων· πρόκειται για μια τεχνική που καλεί τον αναγνώστη να συνδέσει τα διαφορετικά κομμάτια και να έρθει σε επαφή με τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις για τα προβληματικά χωρία και τις αινιγματικές φράσεις του κειμένου.

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Υπότιτλος
Χρηστική ερμηνευτική έκδοση
Μορφή
Μαλακό Εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων
188
Έτος έκδοσης
2019
Διαστάσεις
24x17 cm

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Βραβευμένο
Όχι
Μεταφερμένο στην Οθόνη
Όχι

Σημαντική πληροφορία

Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από τις επίσημες σελίδες των προϊόντων. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν προχωρήσεις στην τελική αγορά. Εάν παρατηρήσεις κάποιο πρόβλημα μπορείς να το αναφέρεις εδώ.

Αξιολογήσεις

  1. 3
  2. 4 αστέρια
    0
  3. 3 αστέρια
    0
  4. 2 αστέρια
    0
  5. 1 αστέρι
    0
Αξιολόγησε το προϊόν
  • Πολύ αξιόλογο βιβλίο!! Καλογραμμένο, τα σχόλια της συγγραφέως είναι πολύ κατανοητά. Τυχαία διαβάσαμε το βιβλίο και λατρέψαμε το κείμενο και την απόδοση του από την συγγραφέα

    Σου φάνηκε χρήσιμη;
  • Είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για φοιτητές αλλά και όλους όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με αυτό το αινιγματικό κείμενο που και σήμερα ακόμη μας συναρπάζει με τις ερμηνείες που δίνονται.

    Σου φάνηκε χρήσιμη;
  • Dimitris_N_Fotiadis
    5
    1 στους 1 χρήστες τη βρήκαν χρήσιμη

    Εγχειρίδιο, κυρίως για φοιτητές, που όμως αποκαλύπτει και στον μη ειδικό αναγνώστη τον μαγευτικό κόσμο της έρευνας πάνω στον κρητικό Απόκοπο (που πρωτοτυπώνεται το 1509). Το θέμα της κατάβασης στον Άδη και της συνομιλίας με τους νεκρούς είναι οικείο στον ποιητή είτε από τη δυτική και ανατολική λογοτεχνική παραγωγή του μεσαίωνα, είτε ακόμα από τον Όμηρο. Ο Μπεργαδής σπάνια κυριολεκτεί, περισσότερο περιπαίζει τις αξίες της εποχής του, αποδοκιμάζοντας τις χήρες, την εκκλησία, τα ήθη και τα έθιμα. Επόμενο είναι η ερμηνευτική του κειμένου να είναι πολυσχιδής -αν κρίνουμε από την τεράστια βιβλιογραφία- και συναρπαστική. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι από το 2007 και μετά ο Απόκοπος απασχολεί συχνά και τους ανθρώπους του θεάτρου. Καλή ανάγνωση!

    Σου φάνηκε χρήσιμη;