Ψυχή άρα ζωή, Ο αποφατικός χαρακτήρας της αριστοτελικής θεωρίας της ψυχής
Книги по философия

Ψυχή άρα ζωή, Ο αποφατικός χαρακτήρας της αριστοτελικής θεωρίας της ψυχήςКод: 122255

За аристотеловата версия на рационалността знанието не има за цел затваряне и завършеност, изграждането на автентично описание на света. Гръцкият философ не приема съвременното убеждение, че езиковото...

Вижте пълното описание

За аристотеловата версия на рационалността знанието не има за цел затваряне и завършеност, изграждането на автентично описание на света. Гръцкият философ не приема съвременното убеждение, че езиковото знание може точно да изобрази космическата, социалната и психологическата реалност и да я тълкува в цялата й дълбочина. Неговата теоретична практика се...

Вижте пълното описание
  • Автор: Βασίλειος Μπετσάκος
  • Издател: Armos
  • Μορφή: Мека корица
  • Έτος έκδοσης: 2007
  • Αριθμός σελίδων: 282
  • Κωδικός ISBN-13: 9789605274009
  • Διαστάσεις: 24×17
16,80
Доставкапон, 16 сеп. - ср, 18 сеп.
+14,00 €цена за доставка - изпратена от Гърция

Доклад за продукта

от 15,70 €

Описание

За аристотеловата версия на рационалността знанието не има за цел затваряне и завършеност, изграждането на автентично описание на света. Гръцкият философ не приема съвременното убеждение, че езиковото знание може точно да изобрази космическата, социалната и психологическата реалност и да я тълкува в цялата й дълбочина. Неговата теоретична практика се основава на вярата, че неопределеното съществува точно като такова, че всяко рационално познавателно определение оставя неопределено и ирационално остатъчно, че необходимостта и случайността са преплетени, че душата винаги остава различна от това, което логическото пояснение определя като душа.
В рамките на философията на Аристотел се появява критичната рационална епистемология; сърцевината на нейните критерии не е синтактична, а социално-политическа. Рационалността е преди всичко способността да се комуникира смисълът на твърдението, да функционира като общ разум. Знанието може да бъде истинско само ретроспективно, като социално събитие на съответствие между абстрактни формулировки и опита на получателите. Така теорията на душата на Аристотел остава рационално научна, без да завижда на абсолютната точност на концептуална структура, без да бъде обвързана с непреодолими догматични принципи, без да преследва вътрешната съгласуваност на самодостатъчна система.
Аристотел релативизира затворените конструкции и механистичните тълкувания; той решително подкопава всякакви сигурности, наложени от своето учение, отказва да замести истината на нещата с нейното формулиране. Той не счита логическото доказателство за ексклузивен метод на производство на знание; той го интегрира в тази познавателна практика, която активира цялото човешко съществуване, укоренено в света и обществото. Това воплъщено знание е действително екзистенциално знание. Решителният рационализъм на Аристотел води до обратното на рационализъм: просто до живота.

Спецификации

Електронна търговия - Δοκίμια
Апофатичният характер на Аристотеловата теория за душата
Захар и заместители
Мека корица
Брой страници
282
Година на издаване
2007
Димензии
24x17 см

Важна информация

Спецификациите са събрани от официални уебсайтове на производителите. Моля, проверете спецификациите преди да продължите с окончателната си покупка. Ако забележите някакъв проблем, можете да докладвайте го тук.