Ποιο πλυντήριο ρούχων να επιλέξεις; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Ποιο πλυντήριο ρούχων να επιλέξεις; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Η αγορά πλυντηρίου ρούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η διαθέσιμη γκάμα τιμών είναι ευρεία και οι επιλογές πολλές. Εμφανίζονται συνέχεια νέες καινοτομίες και πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, προκειμένου να επιλέξεις το καλύτερο πλυντήριο για εσένα.

Χωρητικότητα

Το 5 κιλο πλυντήριο ρούχων φαίνεται να μην καλύπτει πια τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυξάνουν τη χωρητικότητα του κάδου, προσπαθώντας να απαντήσουν στις αυξημένες προσδοκίες. Έτσι, το παραδοσιακό πλυντήριο 5 κιλών δείχνει να υποχωρεί και στην θέση του εμφανίζονται πλυντήρια 7, 8 και 9 κιλών ενώ υπάρχουν και πλυντήρια 10 κιλών και πάνω. Φυσικά, στην αγορά εξακολουθούν να διατίθενται πλυντήρια χωρητικότητας κάτω των 5 κιλών, για να καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες αλλά είναι πιο περιορισμένα.

Για τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας μια καλή λύση είναι τα πλυντήρια 8 ή 9 κιλών, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος του κάδου εξασφαλίζει λιγότερες πλύσεις την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ένα πλυντήριο 8 κιλών χωράει - αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα - παπλώματα, κουβέρτες, κουρτίνες, ακόμα και βαμβακερά χαλιά!

Φόρτωση: Εμπρόσθιας/Άνω

Δύο είναι οι τύποι πλυντηρίων που διατίθενται στην αγορά με βάση τη φόρτωση των ρούχων: πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, όπου το πορτάκι βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της συσκευής και πλυντήρια άνω φόρτωσης, με το πορτάκι στο πάνω μέρος του πλυντηρίου.

Όταν το ζητούμενο είναι η κορυφαία απόδοση, το προβάδισμα σύμφωνα με μετρήσεις παίρνουν τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης. Τα ακριβά πλυντήρια ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, το πλεονέκτημα των πλυντηρίων άνω φόρτωσης είναι το ξεκούραστο γέμισμα, καθώς δε χρειάζεται να σκύψεις για να γεμίσεις τον κάδο. Επίσης, βγαίνουν και σε μικρότερες διαστάσεις, οπότε είναι ιδανικά για στενότερους χώρους. Βέβαια, καθώς η χωρητικότητα των περισσότερων μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι μικρή, απευθύνονται σε νοικοκυριά με μικρότερες ανάγκες και ποσότητες ρούχων. Στα πλυντήρια άνω φόρτωσης το άδειασμα μπορεί να είναι σχετικά δύσκολο καθώς πρέπει να σκύψεις για να φτάσεις μέχρι τον πάτο του κάδου, κάποια μοντέλα όμως έχουν ειδικό μηχανισμό (π.χ. Drum up) οπού όταν τελειώσει η πλύση ο κάδος ανεβαίνει πιο ψηλά για εύκολο άδειασμα.

Ενεργειακή κλάση

Αν υποθέσουμε ότι ο κύκλος ζωής ενός πλυντηρίου ρούχων υπερβαίνει τα 10 χρόνια, η μέγιστη ενεργειακή του απόδοση αποτελεί μονόδρομο για την οικιακή οικονομία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η υψηλότερη τιμή αγοράς εξισορροπείται από τη μακροχρόνια χρήση. Και μην ξεχνάς ότι, χαμηλότερη ενεργειακή κλάση ισούται με υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ενεργειακή κλάση άλλαξε στις 18 Μαρτίου 2021. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη Νέα Ενεργειακή Κλάση μπορείς να δεις εδώ.


Ποιο πλυντήριο ρούχων να επιλέξεις; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Στροφές

Η ύπαρξη υψηλού αριθμού στροφών συνηγορεί υπέρ μιας ποιοτικότερης και ανθεκτικότερης κατασκευής. Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.600 στροφών, το οποίο σημαίνει ότι ο κάδος περιστρέφεται μεταξύ 800 και 1.600 στροφές το λεπτό. Όταν οι στροφές είναι υψηλές, τα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο στεγνότερα και έτσι μειώνεται η ώρα που απαιτείται για το στέγνωμα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν το στέγνωμα γίνεται σε στεγνωτήριο, γιατί εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι το πολύ έντονο στύψιμο ενδέχεται να φθείρει τα ρούχα, και για αυτό υπάρχουν τα προγράμματα για ευαίσθητα, μάλλινα κ.α. που κρατούν τον αριθμό των στροφών χαμηλά. Πολλά μοντέλα έχουν ξεχωριστό κουμπί για τις στροφές, για να μπορούμε να παρέμβουμε εμείς οι ίδιοι.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου έχουμε ήλιο και ζέστη, τα πλυντήρια 1.000 στροφών το λεπτό προσφέρουν μια καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Αν ωστόσο χρησιμοποιείς συχνά στεγνωτήριο, προτίμησε να επενδύσεις σε ένα πλυντήριο με πάνω από 1.200 στροφές. Το επιπλέον κόστος αγοράς του πλυντηρίου θα αποσβεστεί από τους χαμηλότερους λογαριασμούς του στεγνωτηρίου.

Πλάτος

Καθώς η έλλειψη χώρου στα σύγχρονα διαμερίσματα είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του μεγέθους του πλυντηρίου, ξεκίνα μετρώντας τις διαστάσεις του χώρου που θα φιλοξενήσει τη συσκευή. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν πλάτος 60 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια μέχρι 70 εκ πλάτος, αλλά και μικρότερα στα 40 εκ. ή 45-55 εκ., τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω φόρτωσης. Φυσικά, ο χώρος που διαθέτεις για να φιλοξενήσει τη συσκευή θα σου υπαγορεύσει και το μέγεθός της.

Ποιο πλυντήριο ρούχων να επιλέξεις; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Τοποθέτηση (Ελεύθερο/εντοιχιζόμενο)

Το εντοιχιζόμενο πλυντήριο ρούχων δεν είναι το ίδιο δημοφιλές με το εντοιχιζόμενο πλυντήριο πιάτων, ίσως γιατί ο κατεξοχήν χώρος φιλοξενίας του εξακολουθεί να είναι το μπάνιο και όχι η κουζίνα. Παρόλα αυτά, στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα που είναι σε θέση να εντοιχιστούν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πλυντηρίων ρούχων είναι τα ελεύθερα.

Πλυντήριο - στεγνωτήριο σε ένα

Μπορεί η χώρα μας να είναι ευνοημένη με άφθονο ήλιο, αλλά κάποιες φορές που μας κυνηγάει ο χρόνος και ο καιρός δεν βοηθάει, ένα πλυντήριο - στεγνωτήριο είναι ιδανικό. Στα πλεονεκτήματα της συσκευής συγκαταλέγεται φυσικά η ευκολία στο στέγνωμα των ρούχων χωρίς να απαιτείται χώρος για τοποθέτηση στεγνωτηρίου. Στα μειονεκτήματα όμως ανήκει το γεγονός ότι το πλυντήριο - στεγνωτήριο δεν είναι σε θέση να στεγνώσει την ίδια ποσότητα ρούχων που μπορεί να στεγνώσει ένα ξεχωριστό στεγνωτήριο, επειδή ο κάδος είναι μικρότερος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρεθεί η μισή ποσότητα ρούχων από το πλύσιμο, προκειμένου να γίνει σωστό στέγνωμα.

Αν ενδιαφέρεσαι για χωριστό στεγνωτήριο ρούχων, δες εδώ τον οδηγό με τα καλύτερα στεγνωτήρια!

Εγγύηση – διάρκεια ζωής – after sales

Ενημερώσου για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση βλάβης, τη διάρκεια της εγγύησης και την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε κάθε αγορά ηλεκτρικής συσκευής είναι και η αξιοπιστία της μάρκας. Σίγουρα το πλυντήριο δεν είναι η πρώτη συσκευή που αγοράζεις. Ποια μάρκα λοιπόν εμπιστεύτηκες στο παρελθόν και έμεινες ευχαριστημένος; Εμπιστευσου τη ξανά!

Ποιο πλυντήριο ρούχων να επιλέξεις; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Προγράμματα και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα πλυντήρια ρούχων έχουν μεταμορφωθεί σε έξυπνες συσκευές που παίρνουν πρωτοβουλίες διευκολύνοντας τη ζωή μας. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες καινοτομίες:

  • Μια από τις βασικότερες «έξυπνες» λειτουργίες είναι η αυτόματη αναγνώριση των δεδομένων πλύσης, όπως εκείνη του αυτόματου ζυγίσματος. Χάρη σε ειδικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το βάρος του φορτίου, αλλά και το βαθμό του λερώματος, γίνεται χρήση της ανάλογης ποσότητας νερού και απορρυπαντικού.

  • Πλέον πολλά πλυντήρια διαθέτουν τη δική τους εφαρμογή ενώ συνδέονται στο ίντερνετ για να μπορείς να τα ελέγξεις ανά πάσα στιγμή. Μέσα από την εφαρμογή μπορείς να δώσεις απομακρυσμένα την εντολή εκκίνησης πλύσης ή και να ορίσεις συγκεκριμένη ώρα που θέλεις να ξεκινήσει. Εννοείται φυσικά πως μπορείς να ρυθμίσεις από το κινητό σου όλες του τις λειτουργίες και τα προγράμματα.

  • Κάθε σύγχρονο πλυντήριο πρέπει να περιλαμβάνει στα προγράμματά του κι εκείνο της γρήγορης πλύσης, συνήθως των 30 λεπτών, για εξοικονόμηση χρόνου και κατανάλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

  • Πολλά πλυντήρια διαθέτουν μεγαλύτερο άνοιγμα πόρτας για ευκολότερο άδειασμα του φορτίου. Έλεγξε, επίσης, από ποια πλευρά ανοίγει η πόρτα. Εάν το πλυντήριο σου θα τοποθετηθεί σε κάποια γωνία, η λεπτομέρεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία.

  • Ο θόρυβος της πλύσης και του στυψίματος είναι ένας δείκτης που δεν μπορεί να σε αφήνει ασυγκίνητο. Έλεγξε από πριν τα επίπεδα θορύβου και την αντικραδασμική δυνατότητα της συσκευής, καθώς και τη δυνατότητα να παραμένει σταθερός ο κάδος, σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής.

Για χαμηλή στάθμη θορύβου επίλεξε πλυντήριο που παράγει 75 db και κάτω κατά τη διαδικασία στυψίματος.

  • Ένας ακόμα δείκτης κατάταξης που προστέθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κι εκείνος της απόδοσης στύψης. Η αποδοτικότητα αυτή καθορίζεται με γράμματα από το A (περισσότερο αποδοτική στύψη), ως το G (λιγότερο αποδοτική).

  • Επίσης, οι συσκευές είναι χρήσιμο να παρέχουν αυτόνομες λειτουργίες ρύθμισης θερμοκρασίας, στροφών και ξεβγάλματος, τις οποίες θα επιλέγεις εσύ και χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες σου.

  • Μερικές συσκευές πλυντηρίων χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με άλλα. Την πληροφορία σχετικά με την κατανάλωση νερού μπορείς να τη βρεις στην ενεργειακή ετικέτα της συσκευής.

  • Η τεχνολογία ατμού υψηλής θερμοκρασίας έρχεται να καινοτομήσει σημαντικά στα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, καθώς υπόσχεται πιο υγιεινό και αποτελεσματικό πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρεί τα υφάσματα. Θεωρείται ιδανική για παιδικά και μωρουδιακά ρούχα καθώς απολυμαίνει κιόλας

  • Τα πλυντήρια που έχουν διπλή παροχή νερού, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν νερό που είναι ήδη ζεστό (από τον ηλιακό θερμοσίφωνα για παράδειγμα) εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Χρήσιμος είναι και ο προγραμματισμός λειτουργίας του πλυντηρίου για να μπορείς να μετατοπίσεις την ώρα έναρξης ή/και να εκμεταλλευτείς το ωράριο νυχτερινής λειτουργίας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψιν για την αγορά ενός πλυντηρίου ρούχων.

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα πλυντήρια ρούχων (2024)
Οικιακές συσκευές: tips για αποδοτική χρήση!
 Οι Καλύτερες Κουζίνες & Φούρνοι της αγοράς (2024)
Τα 8 Καλύτερα Στεγνωτήρια Ρούχων για το 2024