3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου

3 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν τον χρόνο σου

[1] Ο Σκακιστής του Ηλίας Μωραΐτη από Εκδόσεις Πηγή

Ο Σκακιστής
0
0
από 11,20 €

Δύο νεκρές ιερόδουλες μέσα σε έναν μήνα. Δύο πανομοιότυποι φόνοι σε μια σκοτεινή γωνιά της Αθήνας. Η παρτίδα μόλις ξεκίνησε. Ο Σκακιστής χαμογελά. Παίζει δεύτερος, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για εκείνον. Ξέρει καλά άλλωστε τα μυστικά αυτού του παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού που αντιγράφει τη ζωή τόσο καλά, όσο κανένα άλλο. Ενός παιχνιδιού στρατηγικής που εξυμνεί την αξία της θυσίας στον βωμό της τελικής νίκης. Ναι, το ξέρει πολύ καλά αυτό το μυστικό ο Σκακιστής και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει αυτήν την παρτίδα.

Φιλόδοξοι δημοσιογράφοι, ικανοί και αφοσιωμένοι αστυνομικοί, ισχυροί πολιτικοί, μυστηριώδη και αδίστακτα πρόσωπα, έχουν στηθεί από το αόρατο χέρι του στη σκακιέρα με μόνο όπλο στη φαρέτρα τους την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης. Μοιραίοι ήρωες σ' ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, όπου ο ρόλος του θύτη και του θύματος είναι αδύνατο να διαφανεί. Σε μια παρτίδα όπου ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε κίνηση.

Εσύ, μπορείς να βρεις ποιος είναι ο Σκακιστής;

Δύο ιερόδουλες βρέθηκαν νεκρές, και δεν θέλει πολύ σκέψη για να σκεφτεί κανείς πως η υπόθεση αφορά κάποιον κατά συρροή δολοφόνο. Ο Μιχάλης λοιπόν καλείται να αναλάβει να γράψει άρθρα για την υπόθεση αυτή κάνοντας λεπτομερή έρευνα και μπλέκοντας σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, που σίγουρα δεν θα βγει αλώβητος από αυτά. Όμως όσο περνάνε οι μέρες, τόσο η κατάσταση περιπλέκεται. Ζωές κινδυνεύουν, μυστήρια δημιουργούνται και απάντηση δεν βρίσκεται. Ποιος κρύβεται πίσω από τους φόνους; Ποιο το κίνητρο; Μέχρι που μπορεί να φτάσει άραγε η ανάγκη για εκδίκηση;

Είναι ένα πάρα πολύ έξυπνο και καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση και αγωνία που ειλικρινά διαβάζεται αβίαστα.

Μπορεί να με είχε κερδίσει το βιβλίο εξ αρχής, αλλά αυτό που με έκανε να δώσω απλόχερα τα πέντε αστεράκια ήταν το τέλος. Έπαθα απανωτά εγκεφαλικά και ήμουν με το στόμα ανοιχτό μέχρι να τελειώσω το βιβλίο. Αν το διαβάσετε μπορεί να σας φανεί λιγάκι άρρωστο (ή και πολύ) αλλά είναι τόσο δυνατό το plot twist που ειλικρινά αξίζει.

Εν κατακλείδι, όποιος ψάχνει ένα γρήγορο και έξυπνο αστυνομικό, με πολύ αγωνία και σοκαριστικό τέλος, να διαβάσει τον Σκακιστή και θα με θυμηθεί.

[2] Ζώνη 5 της Ειρήνης Βαρδάκη από τις Εκδόσεις Μίνωας

Ζώνη 5
7
4
7
από 9,99 €

«Καλώς ήρθατε στη Ζώνη 5.

Εδώ απαγορεύονται η θλίψη και κάθε της έκφραση.

Εδώ απαγορεύονται το δάκρυ και το μαύρο χρώμα.

Εδώ απαγορεύονται ο πόνος και η μνήμη του».

Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε στη Ζώνη 5 για να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Η μόνη της αποστολή είναι να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της.

Και ίσως να τα καταφέρει… Αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δεν γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του.

Η Ειρήνη Βαρδάκη με το νέο της βιβλίο μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο παράλληλο, εκεί όπου όλα θυμίζουν έντονα το σήμερα…

Επιδημία οξείας αντιδραστικής κατάθλιψης. Οι άνθρωποι σωριάζονται σαν τα ποντίκια. Άλλοι πηδάνε στις ράγες, άλλοι κόβουν τις φλέβες τους, άλλοι πηδάνε από ταράτσες, άλλοι παίρνουν μαζεμένα τα χάπια, και πάει λέγοντας. Ανεξέλεγκτες αυτοκτονίες με λίγα λόγια. Και μετά, πραξικόπημα. Οι άνθρωποι πλέον χωρίζονται σε 5 ζώνες: Ζώνη 1: προνόμιο Ζώνη 5: εφιάλτης Απαγορεύονται τα άσχημα συναισθήματα. Μηδέν κλάμα, μηδέν στεναχώρια, μηδέν απογοήτευση. Αλλιώς, θάνατος. Όταν ο γιος της Λίζας μεταφέρεται στην Ζώνη 5, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή της. Μέχρι που θα φτάσει για να τον βρει;

Το βιβλίο αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Εννοείται είχα δει όλα τα θετικά σχόλια που είχε λάβει, αλλά κράταγα μικρό καλάθι, και στο τέλος εντυπωσιάστηκα. Έξυπνη, πρωτότυπη ιστορία, γρήγορη πλοκή, ωραία παραστατική γραφή, ανατροπές και συναίσθημα. Τι άλλο να θέλω;

«Γιατί απ´όλες τις μοναξιές του κόσμου, η πιο φοβερή είναι εκείνη που θα σε φωνάξει με το όνομα που σε φώναζαν όλοι όσοι σε αγαπούσαν.»


[3] Η φλόγα της Ελεγκάντι της Χριστίνα Ψύλλα από τις Εκδόσεις Πηγή

Η Φλόγα της Ελεγκάντι

Πέρασα μέσα από ένα βιβλίο, σε έναν κόσμο όπου τα μαγικά πλάσματα θεωρούνται φυσιολογικά. Μου λένε ότι ανήκω σε μια φυλή ανθρώπων προικισμένων να τιθασεύουν τα στοιχεία της ύλης και του νου.
Εγώ, όμως, δεν έχω καμία μαγική δύναμη· ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα. Ανεξιχνίαστες επιθέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες και μοχθηρές συνωμοσίες σκεπάζουν τη Νημφαιά Ακαδημία. Η ερώτησή μου είναι μία: Αφού δεν ήμουν μέρος της ιστορίας, γιατί πολλά από αυτά με αφορούν;
Βρέθηκα εδώ για κάποιον λόγο.

Πιστεύω όλοι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο της ζωής μας που θέλουμε να αλλάξουμε εντελώς πραγματικότητα. Έτσι και η Ελίζ. Έχοντας πλέον απηυδήσει από την κατάσταση που επικρατεί στην οικογένεια της, βρίσκει λίγη ηρεμία στις σελίδες ενός βιβλίου που επέλεξε τυχαία στο βιβλιοπωλείο. Ωστόσο εντελώς ξαφνικά, και εντελώς ανεξήγητα, μεταφέρεται σε έναν άλλον κόσμο. Τον κόσμο του βιβλίου που διάβαζε. Τον κόσμο της Νημφαίας Ακαδημίας. Δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πως έγινε αυτό, όπως και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται πια σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έχουν μαγικές δυνάμεις, οι νεράιδες με τα ξωτικά είναι υπαρκτά όντα, και μυστικά κρύβονται παντού.

Στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, η συγγραφέας δημιούργησε ένα μυθιστόρημα φαντασίας που ξεπέρασε τις δικές μου προσδοκίες. Γενικά δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα βιβλία φαντασίας, όμως το συγκεκριμένο σίγουρα ικανοποίησε τα δικά μου «κουτάκια»: 

▪️Όμορφες ζωντανές περιγραφές 

▪️Ξεχωριστός μαγικός κόσμος 

▪️Πεισματάρα και αγύριστο κεφάλι πρωταγωνίστρια που παράλληλα ήταν σίγουρα δυναμική και έξυπνη 

▪️Μυστήριος, ψηλός(βασικό) και όμορφος πρωταγωνιστής 

▪️Έντονο tension μεταξύ των προσώπων του βασικού love story που σου βγάζουν τη πίστη με τα on and offs τους 

▪️Plot Twists 

▪️Αγωνία, δράση και μυστήριο 

▪️Διαβάζεται αβίαστα χωρίς να κουράζει

Τι; Ακόμα δεν σας έπεισα; Είναι σίγουρα ένα πολύ ωραίο βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία young adult, και μου κράτησε ευχάριστη παρέα για δύο μέρες (τόσο γρήγορα το ξεπάστρεψα) κάνοντας με να θέλω αμέσως το επόμενο.

Σχετικά Άρθρα

Friends to lovers trope: 3 βιβλία για να διαλέξεις
Δύο μικρά βιβλία που διαβάζονται σε μία μέρα
Ο φίλος μου το σκοτάδι της Kathleen Glasgow (Αξιολόγηση)
3 βιβλία για να αρχίσει καλά το 2024!